IELTS İpuçları

IELTS Eğitim Merkezi > IELTS İpuçları

İpuçları ile puanınızı yükseltebilirsiniz!

IELTS sınavı 4 bölümden oluşan ve her bölümün de kendi içinde ayrı ayrı teknikleri ve taktik özellikleri bulunduğu bir sınavdır. Sınıf ve özel derslerimizde bu teknik bilgilere özellikle değinmekteyiz. Aşağıda yer alan ipuçları ise dersler ile birlikte sınav esnasında size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bilgilerdir.

LISTENING (Dinleme): Sınavın başında size soruları nasıl cevaplamanız gerektiğini anlatan bir örnek verilecektir. Bu örneği dikkate alarak soruları cevaplamak size yardımcı olacaktır.

Size verilen kitapçıktaki soruları okumanız sınava başladığınızda nelere odaklanmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Listening sınavında iyi konsantre olmanız söylenenleri anlayabilmeniz için önemlidir.

Dinleme esnasında duraklamalar olacaktır ve bu yeni bir soru grubunun başlayacağı anlamına gelmektedir. Kendinizi yeni soru grubu için hazırlayın.

Yeni bölüm başladığında eski sorulara bakmaktansa yeni bölümün sorularını incelemeniz size daha faydalı olacaktır.

Sınav esnasında cevaplarınızı hızlı bir şekilde yazmanız gerekmektedir. Bu sebeple bilmediğiniz sorular üzerinde uğraşabilirsiniz ama çok zaman harcamadan diğer soruya geçmelisiniz.

Sınav esnasında sorulardaki anahtar kelimeler size birebir değil de eş anlamlarıyla verilebilir. Örneğin ‘golden necklace yerine necklace made of golden’ gibi kullanılabilir.

İngilizcede alfabelerin ve ya kelimelerin nasıl telaffuz edildiğine dikkat edin. Dinleme esnasında yanlış anladığınız kelime ve ya harf size hata yaptırabilir.

Dinleme esnasında bazı kelimeler size kaydın hangi bölümünde olduğunuza dair ipuçları verebilir. Örneğin ‘ to sum up, my next point, firstly’ gibi kelimeler size hangi soruyu cevaplandıracağınızı anlamanızda yardımcı olacaktır.

Kelime tasarrufu yapmaya özen gösterin. Eğer soruda size cevabınız 2 kelimeden fazla olmaması söylenmişse, buna uygun yazınız. Örneğin cevabınız ‘leather coat’ ise onu ‘ coat made of leather’ olarak yazmanız yanlış kabul edilir.

Sınav sonunda cevapları yazmanız için size 10 dakika süre tanınacaktır. Cevaplarınızı kontrol edin ve bütün sorulara cevap vermeye çalışın çünkü yanlış cevaplar doğru cevapları götürmez.

READING (Okuma):

Reading sınavı için yapabileceğiniz en etkili çalışma yöntemi İngilizce metinler okumaktır. Örneğin gazeteler, kısa hikayeler okumak size faydalı olacaktır.

Sınav başladığında sorulara önce göz atmak metni okurken size kolaylık sağlayacaktır.

Sınavda metni tamamen anlamaya çalışmayın bu size zaman kaybettirecektir.

Başlangıçta metni hızlı bir şekilde okuyun böylece metnin ne hakkında olduğunu anlayabileceksiniz.

Metni okumanız bittiğinde soruların geçtiği kısımların altını çizmeniz zaman kaybını engelleyecektir.

Önemli gördüğünüz kelimeleri veya cümleleri işaretleyin.

Reading sınavında konu hakkında bilgi sahibi olmamanız size bir dezavantaj sağlamaz.

Sınavda verdiğiniz cevapların neden doğru cevap olduğunu anlamanız önemlidir.

Sınavda cevap olarak metinde geçen kelimeleri birebir kullanmayın. Kelimelerin eş anlamlısını kullanmanız size artı puan kazandıracaktır.

Cevaplarınızı verirken sizden bazı kısıtlamalar isteyebilirler. Örneğin ‘cevabınız için 2 kelimeden fazla kullanmayın’ gibi açıklamalara dikkat edin.

Yazdığınız kelimelerin doğru olmasına dikkat edin.

WRITING (Yazma):

Writing sınavına kendiniz gündelik hayattan bir konu belirleyip daha sonra onun hakkında bir kompozisyon yazarak çalışabilirsiniz.

Sınavda size verilen soruyu iyi anlamanız ve yazarken verilen tüm noktalara değinmiş olmanız önemlidir.

Sınavda task 1 için minimum 150 kelime, task 2 için minimum 250 kelime yazmanız istenecektir. Daha az kelime kullanmanız puan kaybına sebep olur.

Sınavda size verilen konun dışına çıkmaktan sakının.

Writing sınavında doğru ya da yanlış cevap yoktur önemli olan düşüncenizi ne kadar ifade edebildiğiniz ve dili nasıl kullandığınızdır.

Sınavda kendi cümlelerinizi kullanın çünkü verilen sorudan aldığınız cümleler sayılmayacaktır.

Toplamda 60 dakika olan sınavın 20 dakikasını task 1, 40 dakikasını task 2 için ayırın.

Academic writing task 1’da size verilen grafik, tablo ve ya diyagramda verilen bilgileri kullanarak karşılaştırmalı ve bilgileri bir rapor halinde yazmalısınız. Academic writing task 2’da ise sizden verilen konu hakkında bir kompozisyon yazmanız istenecektir.

Academic writing’de kullanacağınız dil resmi olmalıdır.

Task 2’ya başlamadan önce ilk 5 dakikanızı size verilen konu hakkında kafanızda bir taslak hazırlamak, son 5 dakikanızı da yazdığınız kompozisyonu tekrar gözden geçirmek için harcayınız.

Task 2, task 1’a göre daha fazla puan getirdiği için önceliği task 2’ya vermeniz mantıklı olacaktır.

Task 2’da kompozisyon yazarken bütün yazdıklarınızın net ve konu ile alakalı olduğuna emin olunuz.

Kompozisyonda yazdığınız konuyu destekleyici görüşler, günlük hayattan verilen örnekler kullanmanız gereklidir.

Yazdığınız kelimelerin ve ya cümlelerin doğru ve okunabilir olduğundan emin olun.

SPEAKING (Konuşma) :

Speaking sınavına hazırlanmanın en etkili yolu arkadaşlarınızla ve ya İngilizce konuşabileceğiniz kişilerle soru cevap şeklinde ya da fikir alışverişi yapabileceğiniz bir şekilde konuşmalar yapmaktır.

Sınava çalışırken telaffuzlarınıza dikkat edin. Örneğin ‘fifty-fifteen’ gibi birbirine yakın seslerdeki kelimelere çalışın.

Speaking sınavı 11-14 dakika arasında sürmektedir bu süreçte ilk olarak sizden kendinizi tanıtmanızı daha sonra da önceden belirlenmiş bir konu hakkında konuşmanız istenecektir.

Unutmayınız ki sınavda asıl değerlendirilen faktör İngilizceyi nasıl kullandığınızdır bu sebeple düşüncelerinizi söylemekten kaçınmayınız. Konuşma esnasında examiner ile göz temasından kaçınmayınız.

Çok hızlı konuşmamaya dikkat edin. Orta hızda ve anlaşılır şekilde konuşmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Size sorulan sorulara verdiğiniz ‘yes ve ya no’ cevaplarına detaylar ekleyin. Örneğin ‘Do like party?’ şeklinde sorulan sorulara verdiğiniz ‘yes ve ya no’ cevabı yeterli olmayacaktır. Cevabınızı genişletin. ‘No because…’

Size verilen soru kağıdındaki kelimeleri değil de kendi kelimelerinizi kullanmanız size daha faydalı olacaktır.

Examiner tarafından size verilen kağıttaki konu ile ilgili bir konuşma hazırlamanız istenecektir. Size verilen 1 dakikalık sürede hazırlayacağınız konuşmada dikkat etmeniz en önemli şeylerden biri de tense’dir. Size verilen sorudaki tense’e göre cevap vermeniz gerekmektedir.

Sınavda farklı tenselerden faydalanmak size yarar sağlayacaktır.

Daha iyi bir puan alabilmeniz için ileri seviyedeki kelimeleri kullanmanız önemlidir ama bilmediğiniz ileri seviyedeki bir kelimeyi kullanmaktansa daha çok bilinen kelimeler kullanmanız faydalı olacaktır.

Sınavda soruları yanıtlarken konunun dışına çıkmadığınızdan ve verdiğiniz cevapların yeterince açık olduğundan emin olun. Cevapları nedenlerle ve örneklerle desteklemeyi de unutmayın.